#1 2011-09-20 17:31:30

[GM] DarkDXZ

Game Master

Punktów :   
ŻP Points: 1pkt.

Gliniany domek Matiou

Dzień taki, jak każdy inny - Matiou, skromny chłopiec, którego nigdy nie ma w domu - domu jego przybranego wuja-farmera.
Matiou spacerował samotnie po polanach i wrzosowiskach za Assurem - jego pasja do różnorakich ziół należy do jego codziennych czynności, bez której nie mógłby się obejść...
Ilość roślin, jakie zwykle przynosił była zaskująca, jednak tego dnia chłopiec przyniósł wyjątkowo mało ziół - podczas gdy zazwyczaj miał przy sobie dwie sakwy pełne nasion tarczykowca białego i jęczmienia czerwonego czy woreczek daktyli (dość rzadkich w okolicach Assuru), tym razem udało mu się znaleźć jedynie jedno dziwne jajo, parę orzechów Daktylowca i garść ziół Hass.
- Coś mało tego... - rzekł wuj po tym, jak Matiou wyłożył wszystko na mały, drewniany stolik.
- No, niestety. Wszystko już albo wyschło, lub zjadły je robaki. - odpowiedział chłopiec, z głową spuszczoną lekko w dół.
- Cóż...W takim razie idź i zanieś ten worek jęczmienia do piekarza i powiedz, że cię przysłałem. Będzie wiedział, o co chodzi. - powiedział wuj, po czym wyszedł z pokoju.
Matiou, nie wachając się długo, wziął worek pełen jęczmienia i opuścił dom.
Gdy wyszedł na ulicę spostrzegł, że na targu niedaleko odbywała się bójka między dwoma kupcami z użyciem mieczy.

Jeden z nich miał ciemnawą skórę i długie, brązowe włosy i ubrany był w błękitną koszulę oraz jasne spodnie. Drugi natomiast wyglądał na wysokiego człowieka o jasnego karnacji, ubranego w czerwone szaty.
Metaliczne dźwięki kling było słychać na całej ulicy. Powoli padały kolejne ciosy, uniki oraz zderzenia mieczy.
W pewnym momencie, jeden z kupców wziął zamach i odciął drugiemu rękę. Przeleciała ona kilka metrów cieknąc krwią, nim upadła na ziemię.
Nieszczęśnik padł na kolana i począł krzyczeć z bólu w niebogłosy, nim wykrwawił się na dobre i padł martwy...
Nadbiegli strażnicy, podczas gdy tłum nadal stał i patrzał się na efekty pojedynku. Matiou nie stanowił wyjątku - jego brązowe oczy ani na chwilę nie spuściły wzroku z tego, co zdarzyło się w przeciągu kilkudziesięciu sekund...

Po pewnym czasie Matiou się nieco uspokoił i poszedł w stronę piekarni. Stanął naprzeciw masywnego, ceglanego budynku, z którego kominów wydobywał się dym - to dym piecy, w których piekły się najlepsze assurańskie bochenki chleba.
Gdy przekroczył próg, od razu przywitał go piekarz Nasir - nieco gruby człowiek o miłej twarzy i czarnych włosach.
- Witaj, chłopcze. W czym mogę ci pomóc? - spytał łagodnym głosem chłopca niosącego worek.
- Dzień dobry. Mam tutaj worek jęczmienia od wuja... - chciał dokończyć, jednak Nasir mu przerwał, mówiąc:
- Aaa, tak, mówił mi o tym. Daj mi ten worek. - po czym Matiou wręczył piekarzowi kilka kilogramów czystego jęczmienia, po czym wyszedł i wrócił do swojego niewielkiego kąciku, który nazywał domem...

P.S.: Ja wiem, że jęczmień najpierw się dostarcza do młyna. Trudno...

Imię: Fahad
Pochodzenie: z Niniwy
Klasa Postaci: Wojownik
Praca: brak
Aktualna zajęcie: brak
Umiejętności Specjalne: Górnictwo Lv.1, Budowanie Lv.1, Kowalstwo Lv.1
Ekwipunek: Skórzana torba r.1, Skórzana sakwa r.1 , Narzędzia Kowala i Płatnerza r.1, Kilof r.1, Skórzany pancerz r.1, Drewniana tarcza r.1, 5 desek z Palmy Daktylowej
Monety: 5 monet
Charakter: Głównie milczący, o dosyć ponurym nastawieniu do ludzi. Mimo to, skupiony na tym co robi, nigdy się nie poddaje bez ostrej walki.
Wygląd: Kruczoczarne, długie włosy przykrywają jego błękitne, oczy na śniadej twarzy. Zwykle ubiera się w popielatą koszulę oraz dość ciemne spodnie.
Historia: Fahad wychowywał się w górniczej rodzinie z Niniwy. Jego ojciec ciężko pracował na wyżywienie żony, dwóch synów i córki. Większość czasu schodziła mu na różnych zabawach z rodzeństwem, zwykle na ulicy. Zamiłowanie do ciężkich prac otrzymał po rodzicach oraz tym, że pomagał również okolicznym kupcom w przenoszeniu towarów.
UMIEJĘTNOŚCI:
Siła: 12
Szybkość: 11
Zwinność: 6
Wytrzymałość: 14
Celność: 9
Inteligencja: 7
Szczęście: 10

#2 2011-09-23 17:55:51

[GA] Matte

Administrator

Punktów :   
ŻP Points: 7 pkt.
Lv.: 1
Exp.: 0/100 exp
Hp.: 100 hp
Zmęczenie: 0/100 pkt.

Re: Gliniany domek Matiou

"Dlaczego pozwoliłem by ten człowiek się wykrwawił?! Mogłem przecież mu jakoś pomóc... nie musiał zginąć." - dręczyło go sumienie już od końca tamtej walki. - "No ale jak? Nigdy nie dobywałem oręża. Jestem pewien, że gdybym próbował zadać komuś obrażenia za pomocą miecza, na pewno wyrządziłbym więcej szkód sobie niż napastnikowi. Taak... to nie dla mnie. Kurczę, ale tak bardzo chciałbym przydać się w walce. Szczególnie, że słyszałem o jakiejś arenie dla wojowników. Podobno można tam wygrać troszkę monet. Chciałbym móc odpłacić się wujowi za to, że zechciał wychować mnie, pomimo że sam nie miał wystarczająco pieniędzy by utrzymać rodzinę."
Matiou odchylił zasłonę i wszedł do pokoju. Jak zwykle oświetlone przez wielkie okno pomieszczenie nie zmieniło się wcale. Ten sam rozgardiasz nie był może przyjemny dla oczu, ale chłopiec przyzwyczaił się do życia w bałaganie. Był zbyt leniwy by kalać swoje ręce tak błahą rzeczą jak sprzątanie. Wujek nie zaglądał tutaj, ponieważ zawsze mówił że Matiou sam powinien dbać o własny kąt. Leń położył się na brzuchu, na pryczy. Wziął z półki dzisiejsze znalezisko – dziwaczne jajko z niebieskimi pręgami wielkości pięści. Położył je delikatnie na łóżku, co chwile obracając w palcach. Upewniwszy się że jajo nie ma skłonności samobójczych, zaczął ponownie rozmyślać.
"Czym jesteś? Jakąś niecodzienną odmianą aligatora? Magicznym stworem z legend? A może idealnym materiałem na omlet?" Tak czy inaczej jesteś niesamowicie piękne, to dlatego postanowiłem Cię zatrzymać." - uśmiechnął się szeroko.
- Jeśli zechciałobyś się wykluć... czymkolwiek jesteś... daj mi znać. Chciałbym mieć zwierzątko. Może uda mi się ciebie oswoić. Chwila! Mam pomysł.
Nie tracąc czasu wsunął jajko do kieszeni, wstał z łóżka i wyskoczył przez okno. "Spróbujemy się czegoś o nim dowiedzieć."  Po czym popędził w stronę karczmy - miejsca w którym można było dowiedzieć się wielu ciekawych rzeczy.

zt.

http://i51.tinypic.com/32znlhj.png
http://i54.tinypic.com/24pmpo6.jpg

Imię: Matiou
Pochodzenie: z Assuru
Klasa Postaci: Szaman
Praca: brak
Aktualna Zajęcie: brak
Umiejętności Specjalne: Okiełznanie dzikich zwierząt Lv.1, Hodowla zwierząt Lv.1, Medycyna Lv.1
Ekwipunek: Skórzana torba r.1, Skórzana sakwa r.1, Troszkę ziół leczniczych Hass r.1, Jajko Streixa, 2 owoce Daktylowca, Bochenek Chleba Pustyni r.1, Pochodnia r.1
Monety: 5 monet
Charakter: Miły, przyjazny... wiecznie uśmiechnięty dzieciak. Ma własny pogląd na świat: szanuje przyrodę, przyjaźń i miłość lecz nie ufa ludziom próżnym, takim dla których najważniejszy jest pieniądz... jednym słowem fałszywym władcom. Jest leniwy, a także często miewa swoje zdanie.
Wygląd: Chudy, ciemnoskóry chłopiec z dredami.. niezwykle wysoki jak na swój wiek. Mierzy ponad 1,84 m. a to zapewnia mu respekt wśród mniejszych rówieśników. Prawie całą twarz przykrywa szeroki, szczery uśmiech. Nad nim piękne, brązowe oczy. Dość krzaczaste brwi i szerokie usta to mniej zauważalne rzeczy w twarzy Matiou.
Historia: Nie poznał swoich rodziców. Został wychowany przez przybranego wuja, który nie miał zbyt wielu pieniędzy z uprawy pola na którym sadził jęczmień, tak aby dostatecznie wyżywić chłopca i swoje 3 córki. Matiou chodził więc wiecznie głodny, lecz nie przejmował się tym. Szczęście czerpał ze świata który go otaczał. Zakochał się w przyrodzie od pierwszego wejrzenia! Lubił spędzać czas poza domem, podglądując wyprowadzone na polanę stadko owiec i uroczą pasterkę.

Umiejętności:

Siła: 9
Szybkość: 11
Zwinność: 8
Wytrzymałość: 10
Celność: 10
Inteligencja: 12
Szczęście: 10

Stopka forum

RSS